Tanácsadás

A megfelelő TV-tartó kiválasztása és a TV-kompatibilitás ellenőrzése viszonylag egyszerű kérdés. Először is fontos tudni, hogy az átló nem fontos a tartó kiválasztásakor. Csak tájékoztató jellegű, és nem szükséges követni.

Többféle tartó közül választhatunk. A rögzíthetőtől kezdve, a billenthető, csuklós és mennyezeti tartókon keresztül egészen az állítható magasságú tartókig. Szükséges előre meggondolni, hogy mit várunk el a tartótól, valamint, hogy hová akarjuk helyezni és mi legyen a funkciója.


Ha már tudjuk, hogy milyen típusú tartót szeretnénk, áttérhetünk a kompatibilitás ellenőrzésére. Ismételjük, hogy az átló nagysága nem játszik szerepet a kiválasztásban, ezért nem szükséges figyelme venni (bár egyes gyártók mást mondhatnak).


Csak két adatot szükséges követni. Az első a TV súlya, amely nem haladhatja meg a tartó terhelhetőségét. Csuklós konzolok esetén a terhelhetőség ugyan olyan értékű akkor is, ha a TV-t maximálisan kihúzzák a faltól. Javasoljuk, hogy ne becsülje alá a terhelhetőséget, mert például a kábeleknek is van némi súlyuk és fennáll annak a lehetősége is, hogy amikor a tévékészüléket a konzolra felszerelik, az leesik. A tartók teherbírása természetesen alulméretezett, de szeretnénk elkerülni a kellemetlen helyzeteket.


TV tartó


A második nem kevésbé fontos paraméter a VESA szabvány (röviden VESA). Ez a távolság a TV hátulján lévő rögzítő furatok között, amelyekre a konzolt rögzíti. Minden gyártó vagy modellcsalád eltérő mérettel rendelkezhet, ezért azt ki szükséges kideríteni. Ezt többféleképpen tehetjük meg.

A legideálisabb, ha egy közönséges mérőszalaggal megmérjük a távolságokat (mindig a szélességet x magasságot a furat közepére mérjük). Így biztos lesz a megfelelő méretekben. A második lehetőség az, hogy megtalálja ezeket az információkat a kézikönyvben (nem minden gyártó tünteti ezt fel) vagy közvetlenül a TV hátoldalán. A harmadik lehetőség az, hogy beírja a TV-készülék pontos megnevezését a Google-be, és a név után hozzáadja a VESA-t. Ebben az esetben javasoljuk, hogy több független forrást nézzen át, mielőtt meggyőződik a megfelelő méretről.


VESA 


Most ellenőrizhetjük a TV kompatibilitását a tartóval a VESA szabvány alapján. Minden tartó rendelkezik legalább egy (de túlnyomó többségben több) VESA szabványnál. Ezeket az adatokat mindig meg van említve egy adott tartónál. Esetünkben mindig megtalálja az összes VESA szabvány listáját, amelyet a tartó támogat.

Alternatív megoldásként megjelenhet olyan információ, hogy az adott tartó ilyen VESA-szabvánnyal rendelkezik, pl. 100x100 - 400x400 mm. Ez azt a tartományt jelzi, amelyet a tartó támogat.

 

A biztonság kedvéért mindent bemutatunk egy példán.

Van egy 14 kg-os TV, amelyhez megtaláltuk a 200x200 mm VESA szabványt. A 31 kg teherbírású DF-400 (X-4) tartó nyerte el tetszésünket. A teherbírás tehát elegendő a tévénk számára. A tartó leírása alatti táblázatban láthatjuk, hogy az általunk igényelt VESA szabványhoz megfelelő a tartó. Tehát kétségek nélkül használhatjuk.


TV tartó Holders X-4


Így áttekintést szereztünk arról, hogyan válasszuk ki a TV-tartót és ellenőrizzük annak kompatibilitását a TV-vel. Ha nem biztos a választásában, vagy éppen nincs ideje tanulmányozni az adatokat, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. Örömmel és gyorsan készítünk önnek egy kínálatot többféle tartóval.

 

Lépjen velünk kapcsolatba az info@tartok.hu e-mail 

Tanácsot szeretne?

Mi segítünk

Tanácsadó

info@tartok.hu