Mi a VESA?

A VESA szabvány (vagy a VESA) a tartó sík képernyős TV-re (LCD, LED, PLAZMA, 3D) történő felszerelési rögzítő furatokra utal. Négy lyukból (csavarmentből) áll, és a TV hátulján található. A TV értékét mindig a következő stílusban írják - pl. 400x300 mm (szélesség x magasság).

 

Mi a VESA szabvány?


HOGYAN KÜLÖNBÖZIK A VESA SZABVÁNY

A televíziók VESA-szabványa a TV méretétől, típusától és gyártási évétől függhet. Általában minél nagyobb a TV, annál magasabb a VESA szabvány, de még ez az egyenlet sem érvényes mindig.

Példaként említsünk egy 37 hüvelykes (93 cm) és egy 42 hüvelykes (106 cm) tévét. Bár ezek olyan tévék lehetnek, amelyeket egy másik gyártó gyártott és különböző méretűek, lehet, hogy ugyanaz a VESA szabvány (pl. 200x200 mm) érvényes rájuk.

A különböző VESA szabvány másik esete a TV gyártási éve. Ismét vegyünk két tévét. Az egyik 2007-ben, a másik 2019-ben készült, és mindkettő 42 hüvelyk méretű. A 2004-es, régebbi tévé esetében a VESA szabvány 640x390 mm, ami meglehetősen nem szabványos (erre a kérdésre később visszatérünk), éppen ellenkezőleg, az újabb tévé esetében a VESA szabvány 200x200 mm. Sokkal nagyobb a tartók választéka ilyen esetben (később elmagyarázzuk miért).
HOGYAN MÉRJÜK LE A VESA SZABVÁNY MÉRETÉT

Nagyon egyszerűen. A VESA szabvány megfelelő méréséhez elegendő egy egyszerű szabó vagy mérőszalag. A VESA-t mindig négyzetben vagy téglalapban (szélesség x magasság) mérje, soha ne keresztben. Vigyázzon, ne tévessze össze a mért vízszintes és a mért függőleges hosszúságot, van különbség, ha a VESA 400x200 vagy 200x400!

A következő képen jól látható, hogyan mérje a VESA szabvány méretét.


VESA szabvány

Mi a VESA szabvány (VESA)?


HOGYAN DERÍTSEM KI A VESA MÉRETET, HA NEM VAGYOK A TV KÖZELÉBEN?

A VESA szabványt lemérheti (lásd az előző pontot), vagy megtalálhatja a kézikönyvben, illetve a TV hátoldalán található címkén. Ha nincs lehetősége lemérni a VESA szabvány méretét, és nincs megadva az értéke a kézikönyvben, akkor ajánlunk egy egyszerű trükköt. Írja be a pontos TV-modellt a Google keresőjébe, és írja be a név után a "VESA" szót (pl. SAMSUNG QE55Q70R VESA). Ezután nézze át az egyes keresési eredményeket. A legtöbb TV eladó már feltünteti a VESA szabványt. Soha ne támaszkodjon kizárólag egy forrásra.

 

VESA SZABVÁNY A TARTÓKNÁL

Minden tartó rendelkezik legalább egy VESA szabvány mérettel, de a legtöbb esetben több VESA mérettel is. Egy adott konzolhoz fel vannak tüntetve a kompatibilis VESA szabványok, vagy egy tartomány (pl. 100x100 - 400x400 mm). Ezért, ha ismeri a TV-készülék VESA szabványának méretét, és a kiválasztott konzol támogatja ezt a méretet, megvásárolhatja az adott tartó a TV-hez.

szabvány  VESA


ERRE FIGYELJEN ODA

A VESA szabvány esetében többféle gubanc merülhet fel. Mint fentebb említettük - a régebbi tévék (főleg a plazmatévéknek) VESA szabványai lehetnek pl. 640 x 390 mm. Ez egy olyan érték, amelyet a mai tartók már nem nagyon támogatnak, ezért a választék nagyon korlátozott. A mai tévékészülékek pl. a 100x100 mm, 200x200 mm, 300x200 mm, 400x400 mm és még sok más VESA szabványt támogatnak a. Röviden: "az egész és kedves" értékeket. Ha Ön ilyen VESA szabvánnyal rendelkezik, javasoljuk, hogy keresse fel kereskedőjét, hogy megfelelő tartót ajánljon.


További probléma lehet, ha a tévé nem rendelkezik VESA szabvány mérettel. Igen, sajnos léteznek ilyen tévék is. Ez a probléma részben megoldható például kiterjesztésekkel. Ebben az esetben is javasoljuk a szakmai konzultációt.


Több esetben olyan "problémával" is találkoztunk, hogy a tévének már volt beépített tartója (pl. SONY vagy LG). Ami egyrészt jó (nem kell plusz pénzt költeni egy tartóért), de szinte mindig fix tartókról van szó. Ezért, ha kihúzható karral rendelkező forgó tartót szeretne, akkor nincs szerencséje.


Azt is javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a VESA szabvány tartományként van-e feltüntetve (pl. 200x200 - 400x400 mm). Például előfordulhat, hogy a tartó nem támogatja a 300x200 mm VESA szabványt. Ideális esetben jó megnézni a szabványok pontos listáját, amelyeket a tartó támogat, vagy konzultálni azokat az eladóval.


Végül, de nem utolsósorban szükséges megemlíteni a csatlakozók szerencsétlen elhelyezkedését is. Egyes tévéknél ezek a csatlakozók pontosan a "VESA négyzet (téglalap)" közepén vannak, ezért ügyelni kell arra, hogy a konzol ne takarja el ezeket a csatlakozókat.


KÖVETKEZTETÉS

Ez minden, ami a VESA szabványt illeti. Fontos megjegyezni, hogy minden TV-nek más VESA szabványa lehet, valamint, hogy a tartók (állványok, asztalok stb.) nem univerzálisak, és mindig szükséges ellenőrizni a kompatibilitást.

Ha nem biztos a választásában, vagy éppen nincs ideje tanulmányozni az információkat, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. Örömmel és gyorsan készítünk önnek egy kínálatot néhány tartóval. 

Tanácsot szeretne?

Mi segítünk

Tanácsadó

info@tartok.hu