Mi a VESA?

A VESA szabvány fontos tényező a TV tartó kiválasztásánál. Ez a lyukak távolságát (menet távolságot) jelenti a TV hátsó részén. Milliméterben van kifejezve - például 200x200 mm (szélesség x magasság). Minden tévének lehet más VESA szabványa, függetlenül a képátlótól.Ismeri a TV pontos nevét? 

Adja meg a szűrőnkben (például UE55TU8072) és nem kell foglalkoznia a VESA szabvánnyal.

TV tartó szűrő - hogyan válasszunk TV tartót


Hol található a VESA szabvány (megtudja)?

A VESA szabvány értékét (telepítési nyílások távolságát) a kézikönyvben vagy a gyártó webhelyén találja meg. Vagy lemérheti.Hogyan mérjük a VESA szabványt

Mérje meg a TV hátoldalán a telepítési nyílások (tartók rögzítéséhez). Mindig először a szélességet, majd a magasságot mérje. Mérjen a nyílás közepéig.

 vesa=


Ne a keresztbe mérjük

A VESA szabványt ne a keresztbe mérje, és ügyeljen a helyes menetmérésekre.

VESA szabvány mérése


Minden TV-nek más VESA szabványa van

Vigyázat, a VESA szabvány nem egyetemes. Minden tévének lehet más VESA szabványa, a képátlótól függetlenül.


VESA a tartóknál

Minden tartó csak bizonyos VESA szabványokat támogat

Használja a szűrőnket és nézze meg, mely tartók támogatják ugyanazt a VESA szabványt, mint a televíziója.
Tipp a legjobb TV tartókra

Nem tudja, melyik tartót válassza a kínálatunkból? Ezekkel a lehetőségekkel maximálisan elégedett lesz és biztosan jó választást fog tenni


Forgatható TV tartó

Gazdaságos választás

HT-781 - Kényelmes irányíthatóság minden irányban, ideális a nappaliba és a gyerekszobába. 


Dönthető TV tartó

A legjobb ár-érték arány

Tartó HS-X8 - Szilárd szerkezet, kábelvezetési sapkák, könnyű telepítés.


Kiemelkedő minőség


SP-2/L700 - Robusztus szerkezet, 90 fokos fali forgatási lehetőség, teherbírás 68 kg.


Részletesebben a VESA szabványról

A VESA szabvány az TV tartó rögzítésére szolgáló furatok távolságát (LCD, LED, PLAZMA, 3D) jelenti. Négy furatot (menetet) tartalmaz, és a TV hátoldalán található. Az értéket mindig a következő módon adják meg - például 400x300 mm (szélesség x magasság). 


Mi az a VESA szabvány?


MIKÉPPEN KÜLÖNBÖZIK A VESA SZABVÁNY

A TV-k VESA rögzítése függhet a TV méretétől, típusától és gyártási évétől. Általában elmondható, hogy minél nagyobb a televízió, annál nagyobb a VESA szabvány, de ez az egyenlet nem mindig igaz. 

Példaként képzeljünk el egy 37 hüvelykes (93 cm) és egy 42 hüvelykes (106 cm) méretű TV-t. Lehet, hogy mindkét TV-t más gyártó készítette, de ugyanaz lehet a VESA szabványuk (például 200x200 mm). 

Másik példája a különböző VESA szabványnak az TV gyártási éve. Ismételten képzeljünk el két TV-t. Az egyiket 2004-ben gyártották, a másikat 2017-ben, és mindkét TV-nek 42 hüvelykes képernyője van. Az 2004-ben gyártott TV-nél a VESA szabvány 640x390 mm, ami viszont inkább "nem szabványos" (erre a problémára később visszatérünk), míg az újabb TV-nek 200x200 mm a VESA szabványa. Ekkor már sokkal könnyebb választani a tartót (erről később magyarázatot adunk).
A VESA SZABVÁNY MÉRÉSE

Nagyon egyszerűen. Ahhoz, hogy a VESA szabványt megfelelően lemérjük, egy hagyományos szabványos varrómért vagy hajtogatómértre van szükségünk. A VESA mindig négyzetre vagy téglalapra (szélesség x magasság) mérve van, soha nem keresztbe. Vigyázat, ne keverje össze a mérés vízszintes hosszát és a függőleges hosszát, különbség van a 400x200 és a 200x400 VESA között! 

A VESA csavarokat (meneteket) mindig a furat közepén mérje.

A következő képen jól látható, hogyan kell ezt elvégezni.


Hogyan mérd a VESA szabványt

Hogyan mérjük a VESA szabványt


HOGYAN KERESSE KI A VESA SZABVÁNYT

A VESA szabványt megmérheti (lásd az előző pontot), vagy megtalálhatja a használati útmutatóban vagy a TV hátoldalán található címkén. Ha nem tudja lemérni a VESA szabványt, és nincs értéke az útmutatóban sem, javasoljuk a gyors trükköt. Adja meg a pontos TV modelljét a Google keresőbe, majd a név után írja be a "VESA" szót. Ezután böngéssze át a találatokat. A TV-értékesítők általában feltüntetik a VESA szabványt. Soha ne támaszkodjon csak egyetlen forrásra.


A VESA SZABVÁNY A TARTÓKNAK

Minden tartó legalább egy VESA szabvánnyal rendelkezik, de több VESA mérettel is. Az adott tartón a támogatott VESA szabványokat feltüntethetik, vagy megadhatják a tartományt (például 100x100 - 400x400 mm). Tehát ha ismeri a TV VESA szabványát, és a kiválasztott tartó támogatja ezt a távolságot, akkor használhatja a TV tartót.


VESA szabvány a TV tartóknál


FIGYELMEZTETÉSEK

A VESA szabványnál több buktató lehet. Ahogy korábban említettük - régebbi TV-k (különösen a plazma TV-k) rendelkezhetnek olyan VESA szabványokkal, mint például 640 x 390 mm. Ez olyan érték, amelyet kevés tartó támogat, ezért a választék nagyon korlátozott. A mai TV tartók általában támogatják a VESA szabványokat, mint például 100x100 mm, 200x200 mm, 300x200 mm, 400x400 mm és mások. Egyszóval "teljes és szép" értékek. Ha találkozik ezzel a VESA szabvánnyal, mindig ajánlott konzultálni a kereskedővel, hogy ajánljon megfelelő tartót. 


Egy másik probléma lehet, ha a TV-nek nincs VESA szabványa. Igen, sajnos léteznek ilyen TV-k is. Ezt a problémát részben megoldhatja például a mellékelt tartóval. Ebben az esetben is ajánlott szakértői tanácsadás. 


Néhány esetben találkoztunk olyan "problémával" is, hogy a TV már rendelkezett a saját beépített tartójával (például SONY vagy LG). Ez egyrészről jó (nem kell több pénzt költeni a tartóra), azonban szinte mindig fix tartóról van szó. Tehát ha elforgatható tartót szeretne a kihúzható karokkal, akkor peches.


Az is fontos, hogy megvizsgálja, ha a tartón a VESA szabványt intervallumként adják meg (például 200x200 - 400x400 mm). A tartó például nem támogathatja a 300x200 mm VESA-t. Ideális esetben jó látni a tartó által támogatott konkrét szabványok listáját, vagy konzultáljon a kereskedővel. 


ÖSSZEFOGLALVA

A VESA szabvány az TV és a tartó rögzítésére szolgáló furatok távolságát jelenti. A VESA szabványt mindig lemérhetjük, vagy megtalálhatjuk a TV használati útmutatójában vagy a hátulján található címkén. A tartók rendelkeznek támogatott VESA szabványokkal, amelyeket általában feltüntetnek vagy tartományként adják meg. Fontos megfelelően megválasztani a tartót a TV mérete és VESA szabványa alapján. Ha bármilyen kétsége van, mindig konzultáljon a kereskedővel vagy szakértővel a megfelelő tartó kiválasztásához.